Material d'aprenentatge

Material d'aprenentatge

dijous, 15 de desembre del 2011

Lecura en veu alta

Cada dia, abans de començar seminari, cada u ha llegit un text. Sembla fàcil, però a vegades els nervis ens poden traïr i podem entrebancar-nos, corre massa,.... Per això us facilito deu consells per preparar-se una lectura en veu alta:

1- Llegir vol dir comprendre. Qualsevol lector, quan llegeix, dóna signifacat al text, l'interpreta, l'entén. Consegüentment, l'objectiu de qualsevol lectura en veu alta, ha de ser apropar i facilitar la comprensió del text que llegim a algú altre.

2- Reconèixer la intencionalitat de l'autor del text perquè puguem evidenciar-ho en la lectura.

3- Recollir l'atenció de l'auditori. Sabr obrir i tancar el text oral, tenint en compte la importància del moment immediatament previ i posterior a la lectura.

4- Respectar les unitats de significat de què es componen les frases ( com ara no fragmentar el subjecte, per llarg que sigui; els components del nom, etc.)

5- Canviar la velocitat durant la lectura de manera que pugui llegir-se més de pressa la informació que no es consideri rellevant o alentint la lectura de la informació important.

6- Fragmentar sil·làbicament una paraula o expressió que es vulgui destacar.

7- Marcar ab canvis de to la informació rellevant del text.

8- Entonar de forma ascendent les freses interrogatives.

9- Entonar de forma descendent els finals de frase afirmativa.

10- Avançar la mirada en el text per evitar vacil·lacions o interrupcions.

Basat en : FERRAN, F. "La lectura en veu alta, un recurs pont entre l'escrit i l'oral", dins "Actes de les Jornades sobre l'ensenyament de la llengua oral", 8 i 9 d'octubre de 1997, UB.

Com heu pogut veure, encara que no ho sembli, una lectura en veu alta s'ha de preparar ben preparada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada